![]() |
|
Ik ben sinds april 2006 bezig met een nieuw boek. Dit gaat over lokaal ondernemerschap in Afrika.
Steeds meer mensen zien in dat ontwikkeling van Afrika zonder Afrikaans ondernemerschap onmogelijk is. De klassieke ontwikkelingssamenwerking zorgt niet voor de grootschalige ontwikkeling die wel nodig is. Private ondernemers zorgen op dit moment al voor het leeuwendeel van de werkgelegenheid en een groot deel van het nationaal inkomen van de meeste landen in Afrika. Niet voor niets is er steeds meer aandacht voor microkrediet.
Wie zijn deze ondernemers? Wat maakt dat zij in een leven vol onzekerheid kiezen voor ondernemerschap? Wat zijn obstakels om succesvol ondernemer te worden? Maar ook, waar liggen de kansen?
Er is al redelijk wat academische informatie over het onderwerp (bijvoorbeeld African Enterpreneurship – Theory and Practice, van de McDade en Spring). Verder zijn er onderzoeken van overheden en organisaties werkzaam in het veld. Er is echter geen boek dat een breder publiek kan aanspreken. Een boek waarin in duidelijke taal en op een toegankelijke manier wordt verteld over deze ondernemers. Een boek dat naast portretten ook beschouwingen en analyses biedt. In dit gat wil ik graag springen.
Ik vind het belangrijk dat het beeld van Afrika wordt gekanteld. Te vaak wordt het continent afgeschilderd als verloren, terwijl vele miljoenen mensen in staat zijn om ondanks straffe omstandigheden voor henzelf een leven op te bouwen. Dit boek moet inspireren en wellicht kan het discussie generen over het huidige ontwikkelingsmodel voor Afrika.
Korte inhoud project
In het boek wil ik één ondernemer centraal zetten en zijn of haar verhaal vertellen. Van idee tot winkel of zaak. Met daarbij aandacht voor alle stappen tussen droom en werkelijkheid. Vragen die aan de orde komen: Hoe heeft hij/zij de markt verkend? Waar haalt hij/zij het kapitaal vandaan? Lukt het om de juiste vergunningen te krijgen? Hoeveel belasting betaalt hij/zij? Hoe gaat hij om met aanspraken van familie en stam? Hoe gaat hij om met conflicten met leveranciers? Heeft hij ambities om te investeren en uit te breiden? Wat zijn zijn of haar dromen? Ik kies daarvoor om een groter publiek dan de mensen werkzaam in de sector OS aan te spreken. Iedereen die overweegt naar Afrika te reizen moet dit boek willen lezen. Door deze vorm (vergelijkbaar met een verhalende documentaire) hoop ik dat de lezer zich kan identificeren met de hoofdpersoon. Meeleven met zijn successen en mislukkingen.
Daarnaast wil door interviews met vele Afrikaanse ondernemers een beeld schetsen over het Afrikaanse ondernemersklimaat en hopelijk met een aantal punten komen die kunnen worden verbeterd om ondernemerschap een kans te geven. Uit mijn literatuurstudie blijkt bijvoorbeeld dat kinderen van vrouwen die ondernemen gemiddeld gezonder zijn, en het beter doen op school. Ondernemers die overleven innoveren voortdurend en passen zich aan aan de veranderingen op de markt. Ik wil ook met deze portretten laten zien dat het clichébeeld van de Afrikaanse ondernemer als boer of stalletjeshouder op de hoek van de straat niet klopt. Er zijn ondernemers in ICT, in de cultuur, in exportgeoriënteerde handel. Er zijn zeer succesvolle ondernemingen met tientallen medewerkers en er zijn eenmanszaken. Het beeld is zeer divers.
Ik wil in Afrika op zoek gaan naar partners om het boek ook in het Engels en Frans te distribueren.